3 GRUNNER TIL AT DU ALDRI KOMMER IGANG

1. DU VENTER PÅ AT MOTIVASJONEN SKAL DALE NED OVER DEG, EN TILFELDIG TORSDAG

Det snakkes mye om denne mystiske kraften motivasjon. Om motivasjonen bare er på plass så skal det skje – fuglene skal begynne å synge kun for deg. Kjøkkenet skal reorganiseres. Boden skal ryddes ut av. De gamle barneklærne skal sorteres og doneres bort. Men hva er egentlig denne motivasjonskraften, og hva består den av? Hvordan vil du vite om tiden er inne? Når vil du egentlig si at du kjenner deg motivert?

Jeg er personlig ikke så glad i begrepet “motivasjon”. Det er er ofte unøyaktig definert, folk snakker forbi hverandre, og ikke minst: det er ofte utilstrekkelig. Altså, om du kommer i gang med ting handler etter min erfaring langt oftere om andre ting enn bare om MOTIVASJONSFØLELSEN er tilstede eller ei. Det handler vel så mye om det å “rydde vei” til å bli klar for å sette igang med prosjektet. Og dette kan handle om mangemange små avgjørelser. Hva mener jeg med det? For eksempel. 

Hvis det har plaget deg at du har mange single sokker i sirkulasjon, og du har et ønske om å takle sokkevortexen en gang for alle. Da er et naturlig sted å starte å samle sammen alle de single sokkene. Hver gang du vasker klær, oppdager sokker uten partner, plasserer du de i posen du har avsatt til akkurat dette, på et sted du lett kommer til. Etterhvert som posen fyller seg opp, så har du allerede gjort grunnarbeidet, du har samlet de opp på et og samme sted. Nå er valget enkelt: Enten se hvor mange sokker du får parret sammen først og kast resten, Eller bare kast alle. 

2. PROSJEKTET TRENGER KONKRETISERING

Ofte er prosjektet folk ønsker å gjennomføre diffust, uklart og stort. F.eks ” Ta tak i kjøkkenet”.  Hva konkret mener du med å “ta tak i kjøkkenet”? Lenke deg fast til det? Denge løs på det med en øks? Bleke det med klor? Helt konkret, hva er det du ser for deg. Og er det du ser for deg egentlig mange forskjellige prosjekter, så har du identifisert det også. 

3. BESLUTT HVA SOM ER DET NESTE STEGET Å TA

Hvis du skal videre med prosjekt “Optimalisere bestikkskuffen slik at det kun er bestikk der, det vi faktisk bruker mest i hverdagen, og ikke den poengløse mangoskjæreren” – så få klart for deg hva som er det neste fysiske steget du må ta for å bevege prosjektet framover. Med andre ord: Hva stopper deg fra å gå videre med prosjektet? “Jeg tror mannen min kommer til å reagere negativt hvis jeg bare gjør endringer”. Flott, da er kanskje det neste steget å snakke med ham om de endringene du ser for deg, få hans input på det, og ta det derfra.